SIMPLANT

Bij het plannen en plaatsen van implantaten wordt er door ons dikwijls gebruik gemaakt van SIMPLANT.

Wat is SIMPLANT?

SIMPLANT bestaat uit twee delen:

  • De software waar de implantaten eerst digitaal worden geplaatst en zo verschijnen op het computerscherm.
  • Een chirurgische mal die via 3D printing is vervaardigd en wordt gebruikt bij het plaatsen van de implantaten in de mond.

Het digitaal plannen van de implantaten.

Met behulp van een scan met de mondscanner en de speciale software worden de implantaten eerst digitaal geplaatst. Dit heeft een paar grote voordelen:

  • Vooreerst kunnen de implantaten zo ingepland worden dat er geen grote of kleine zenuwen worden geraakt.  Een zenuw raken kan grote problemen veroorzaken.  Een levenslange blijvende pijn of zelfs een verlamming van een deel van het aangezicht.  In België zijn er heel wat patiënten die behandeld werden ZONDER SIMPLANT en die achteraf deze problemen hebben.
  • De implantaten kunnen geplaatst worden in die regio's waar er het meest kaakbot aanwezig is.  Hoe meer kaakbot, hoe breder en langer de implantaten kunnen zijn.  Bredere en langere implantaten vormen een betere basis voor de latere kronen, bruggen of klikgebitten op de implantaten.
  • De implantaten kunnen ook geplaatst worden zodat zij ideaal staan voor de kronen, brugwerken of klikgebitten die later op de geplaatste implantaten worden gemaakt.

Het plaatsen van de implantaten met de chirurgische mal.

Nadat de implantaten eerst digitaal werden ingepland is het nu tijd om de echte implantaten in de mond te plaatsen. Om de implantaten perfect te kunnen plaatsen zoals met de digitale plaatsing, wordt er daartoe via 3D printing een chirurgische mal gemaakt.

Met behulp van deze chirurgische mal kunnen de echte implantaten perfect in de mond worden geplaatst.